De sprei, voor een opgeruimd aanzicht van de slaapkamer

Misschien dat het alleen voor mij zo is, maar als ik aan een sprei denk, dan komen altijd de frutseltjes aan de randen in mijn gedachten. Geen idee waarom dat zo is, maar dat maakte altijd het verschil tussen een deken, plaid, foulard of sprei, die frutseltjes.
Vast staat dat al deze lappen stof bedoeld zijn om te bedekken, maar dat er kennelijk verschillen zijn in de exacte functie.

 

Sprei

 

Waar gebruik je precies een sprei voor?

Een sprei heeft of kan een dubbele functie hebben. De belangrijkste daarvan is dat het een opgemaakt bed afdekt en zodoende ervoor zorgt, dat het niet alleen netjes blijft, maar er ook netjes uitziet.
Normaal gesproken leg je de sprei opzij als je gaat slapen, maar indien het erg koud is, kan het ook gebruikt worden als extra deken. Het verschil tussen een deken en een sprei is dat een deken eigenlijk de exclusieve taak heeft lichaamswarmte vast te houden voor de persoon die eronder ligt. Een ander verschil is dat dekens meestal van wol gemaakt zijn en spreien van katoen.

 

Nog iets over die andere lappen stof

Naast dekens en spreien hebben we ook nog de plaid. Ook deze bedekt, verwarmt en beschermt, maar heeft een veel algemener gebruiksgebied. De grand-foulard is dan weer een soort sprei, speciaal bedoeld voor het bedekken van bijvoorbeeld een stoel of bank.

 

Een mooie sprei

Wat iemand mooi vindt, is uiteraard een volledig persoonlijke kwestie. Als je echter gebruik maakt van een sprei, dan is het handig deze aan te passen aan je slaapkamerinterieur. Dit kan op basis van kleur, design en materiaal en natuurlijk de aan- of afwezigheid van die frutseltjes aan de randen.

 

Hoewel de sprei bedoeld is voor het afdekken van een bed, is het natuurlijk een veelzijdige lap stof. Het beschermt en verwarmt, maar door het gebruik van katoen ook weer niet zo erg als een wollen deken.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *