Mannenmode ontwikkelingen overzicht 2022

Als korte shorts dit jaar het gesprek van de dag waren op TikTok (google “five-inch short rule” voor meer – we hebben geen woorden meer over om te schrijven), dan hopen we van harte dat 2022 helemaal in het teken zal staan van de oversized Berumda short. 

De beste voorbeelden van de groot uitwaaierende korte trend (die aanzienlijk flatterender is op oudere benen, FYI) waren te vinden gesneden uit het fijnste leer bij Hermès, naturelement, in knapperige mohairs en keperstof bij Fendi, Zegna en Wooyoungmi (waar de korte broeken samengingen met overhemden en colberts in bijpassende tinten), en bij Giorgio Armani, Lanvin en Dries van Noten, waar de over-de-knie vibe erg sexed-up Blue Crush was…op een goede manier.

De wederopstanding van funereal tailoring

Kleermakerij heeft dit jaar een wending genomen (zie nummer vier voor bewijs), maar dat betekent niet dat onze brave nieuwe, aanzienlijk nonchalantere wereld niet van ons verlangt dat we af en toe het deel kleden. Wat goed nieuws is voor alle ontwerpers die in hun lente/zomer 2022 collecties pikstrakke zwarte tailoring uitbrachten. 

Bij Louis Vuitton en Dior, de meest standvastige scheerlijnen aan de LVMH tent, stuurden Virgil Abloh en Kim Jones inktzwart getailleerde looks uit om hun respectievelijke shows te openen. Bij de laatste toonde Jones een heerlijk getailleerde zwarte overjas, gesneden naar het strenge Tailleur Oblique blok van het huis, terwijl bij de eerste een zwart wikkelpak sprak van de kledingstukwisselaar die in de hele collectie te vinden is.

Tip: Online ondergoed voor heren bestellen doet u bij HemdVoorHem.nl

Elders toonden o.a. Mark Weston bij Dunhill, Paul Smith en Dolce & Gabbana allemaal onberispelijk gesneden zwarte pakken, waarvan er opmerkelijk genoeg geen enkele met overhemd of stropdas gedragen werd (wat precies de manier is waarop je de jouwe zou moeten dragen). 

Maak plaats voor een ruim overhemd

Gemakkelijk, luchtig, zweverig, licht. We hebben nog tientallen jaren van record-brekende hete zomers voor de boeg dankzij de dreigende klimaatcrisis, dus als je komende zomer één nieuw kledingstuk gaat kopen, maak er dan een superlicht hemd van. Niet alleen zal een van Dior’s overhemd-cum-muumuums, gemaakt in samenwerking met kunstenaar George Condo, of Dries van Noten’s oversized tuniek overhemd, wat dat betreft, je koel houden in de hitte, maar door slechts één item te kopen wordt ook de last die kledingafval op de planeet legt tot een minimum beperkt, en dat is geen slechte zaak. 

Uitgesneden topjes? Zo haalbaar

De terugkeer van Courregés door toedoen van ontwerper Nicolas Di Felice is dit seizoen een van de grootste verhalen in de mannenmode. Niet alleen blies de ontwerper het aloude Parijse merk nieuw leven in met een gelikt nieuw silhouet voor SS22, maar hij toonde ook een serie vesten met gaten erin uitgesneden, die op Instagram meteen een sensatie werden. 

Het is misschien niet verwonderlijk dat een hele reeks al even vereerde ontwerpers zijn voorbeeld volgde tijdens de recente SS22 showrun – van Riccardo Tisci bij Burberry tot Jonathan Anderson bij Loewe – wat betekent dat ook jij je moet storten op de mega mot-etende look voordat je “reuze cederbollen” kunt zeggen. 

Misschien heeft het iets te maken met het feit dat we allemaal meer pantoffels droegen tijdens de herhaalde lockdowns, of misschien komt het doordat LVMH onlangs Birkenstock kocht en het streven naar comfort boven mode het platina zegel van goedkeuring gaf, maar hoe dan ook, zo’n beetje alle grote-naam ontwerpers zijn gek geworden op de ultra-comfort gerichte sandalen-flex voor Lente/Zomer 2022. 

Bij Dries van Noten waren ultra puffy sandalen-kussens te vinden aan de voeten van de overgrote meerderheid van de in tuniek gehulde modellen die de show liepen; het modellenleger van Dior van Kim Jones was geschoeid in kasjmieren sokken en met omgekeerd lam gevoerde sandalen; en rijlaarzen bij Tod’s waren vervangen door wandelsandalen die niet zouden misstaan hebben op het rek in de Tevas winkel. 

Tip: Overhemden webshop – Nu diverse acties

Ga mee met het nu-varsity programma

We zijn helemaal voor de varsity heropleving. Van vintage Ivy League truien tot sokken met ultra-glanzende penny schoenen, er is iets aan gepaste preppy dressing dat gewoon helemaal van nu is. 

Om ons gelijk te bewijzen zetten veel ontwerpers in Parijs en Milaan een sportieve kijk op klassieke varsity jackets centraal in hun collecties. Bij Louis Vuitton, Dior en Moschino werden slankere versies van de stijl afgebeeld, versierd met tekens die de respectievelijke huizen symboliseren (varsity jackets werden oorspronkelijk “letterman jackets” genoemd vanwege de schoolletters die op de voorkant waren geappliqueerd), terwijl bij Burberry de leren varsity jackets zowel mouwloos als hoekig waren. Bij Dolce & Gabbana waren de patronen helemaal te gek. 

Zonnebrillen in de aanslag, het is hi-shine tijd

Feestkleding staat weer op de agenda, mensen. Je hoeft alleen maar te kijken (maar niet te goed, want dan kun je je ogen beschadigen) naar de ultra-glanzende lamé, satijn en moire zijden kleermakerijen die je vindt bij Dolce & Gabbana, Moschino, Etro, en anderen. Hoewel, voor een iets beschaafdere kijk op dit nieuwe soort feestpak kun je misschien beter bij Dior kijken, waar ultrafijne tweedelige pakken meer als pyjama’s hingen, en bij Loewe, waar zijdeachtige hemden als veelzijdige japonnen hingen.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *