Welke internetkabel voor U?

Welke internetkabel het beste bij u past hangt af van uw wensen! Dit kan bijvoorbeeld de snelheid zijn die de kabel biedt, of de hoeveelheid data die een kabel kan verwerken. Er kan ook onderscheid worden gemaakt tussen de beschermende lagen om de kabel. Er bestaan in principe geen ‘slechte’ internetkabels. Er bestaan enkel kabels die niet bij u passen. Om de verschillen tussen de kabels wat duidelijker te maken zijn de specificaties van de kabels weergegeven:

 

Cat5e kabel – 1000Mbit/s, 100mhz doorvoersnelheid, geschikt voor Gigabit netwerken.

Cat6 kabel – 1000Mbit/s, 250mhz doorvoersnelheid, geschikt voor Gigabit netwerken.

Cat6a kabel – 10000Mbit/s, 500mhz doorvoersnelheid, geschikt voor 10 – Gigabit netwerken.

Cat7 kabel – 10000Mbit/s, 1000mhz doorvoersnelheid, geschikt voor 10 – Gigabit netwerken.

 

Dit is al een hele boel informatie. Het eerste gedeelte van de specificaties geeft de maximaal haalbare snelheid van het kabeltype aan, dit betekent dat hogere getallen hogere snelheden halen. Het tweede gedeelte geeft de bandbreedte van de kabel aan, hogere bandbreedte waarden betekenen dat er meer data door de kabel kan worden verwerkt.

cat6a-20-m-platte-utp-kabel-blauw

 

Voor de meeste particuliere gebruikers zal een snelheid van 1000Mbit/s voldoende zijn. Het is belangrijk om te bedenken hoeveel bandbreedte er door de kabels gaat, vaak zal een Cat5e kabel volstaan. Hogere snelheden en bandbreedten zijn vooral gericht op ondernemers of particulieren die erg hoge snelheden willen behalen. De Cat6 kabel zal in de meeste gevallen volstaan omdat u via uw internetprovider vaak geen 1000Mbit/s haalt. De extra bandbreedte die deze kabel biedt, heeft alleen maar voordelen. Het is dus van belang om te informeren bij uw internetprovider naar de snelheid van uw internet, vóór het aanschaffen van een kabel.

 

Er kan nog voor worden gekozen om een kabel met een beschermende laag te kiezen. Dit is echter alleen van toepassing als de kabel in specifieke omstandigheden wordt gebruikt. Bijvoorbeeld als er een krachtstroomkabel nabij de kabel aanwezig is. Is dit niet het geval, dan volstaat binnenshuis een UTP kabel.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *